Végy Lélekzetet nálunk 2024-ben is! – Művészetek Völgye: Református Udvar

LéleKzet Református udvar – Beszív. Benntart. Kienged. Mert ugye kell az a kis lélekzetvételnyi? Tudod, a nagy pörgésből a hűvös templompadba amikor beülsz. És észreveszed. Hogy itt kicsit nyom valami. Talán egy emlék ülepszik. Vagy hozzád ér egy kopott fal, egy dalszövegsor. Hogy a képek közt sétálós csendben dobog valami. Majd kilépsz a fénybe. Az udvar zsong, lüktet, ringat. És már tudod. Hogy beszív és kienged. Hogy élsz. Hogy van, aki éltet.

 

A taliándörögdi református templom árnyas udvara ismét szélesre tárja kapuit július 19. és 28. között. A Művészetek Völgye fesztivál ideje alatt a LéleKzet Református Udvarban testi-lelki felfrissülés vár minden betérőre.

Végy Lélekzetet nálunk 2024-ben is! – Művészetek Völgye: Református Udvar

Torony iránt!

 

Egy udvar, amelynek tere a végtelenbe tágul: Taliándörögd barátságos, 18. századi református temploma, a körtefa árnyékolta templomkert és az öreg kántor-tanító ház, a település legrégibb épülete keretezi a Művészetek Völgye LéleKzet Református Udvarát. A fesztivál zsongásától pár lépésnyire egyszerre találjuk meg a béke szigetét, a lélegzetvétel helyét és a megnyílások, egymásra találások színterét.

 

Amivel várunk

 

Az udvar 10:00 és 18:30 között várja látogatóit. A templom a reggeli és esti elcsendesedések mellett a kortárs alkotók evangéliumi ihletettségű műveinek kiállítótere is. A kertben sátrak és pihenőpontok hívják a fellélegezni vágyókat. A Teremtés Sátrában az alkotásé a főszerep. A teremtéstörténet inspirálta kézművesség kiterjed a pop-up képeslapkészítéstől, mozaikrakáson át az agyagozásig, de a fesztivál ideje alatt a közös munka nyomán itt készül a teremtéstörténet dobozszínháza is. Az Áthallások Zenekuckóban az elmúlt évtizedek alternatív zenéi visznek közelebb Isten és ember közös történetéhez, míg a Megtérés Imapontnál Istenhez fordulásra van lehetőség. Az udvar elmaradhatatlan színtere a Mennyei Ízek Koktélterasz, ahol még a szódák és szörpök is mennyei ajándékokkal készülnek! A település legidősebb háza, a kántor-tanítók egykori otthona szintén a Református Udvart gazdagítja: itt a BibleProject filmjeiből vetítenek a Völgy ideje alatt.

 

A Református Udvarban a lélek nyitogatását művészetterápiás foglalkozások, kreatívírás-műhely, monodráma, mozgásszínház, bábelőadás és bibliodráma is segítik. A zenei élményt olyan énekesek és együttesek garantálják, mint Tímár Sára és zenekara, Szabó Mátyás Truebadur, a Zámír projekt, a HolddalaNap, a Parlando kórus, a Makám Quartet és Konkoi x Balla Gergely. Szombaton dedikáltan a családok örömét keresik a muzsikusok: Szalóki Ági és a Gézamalac Zenekar lesz a LéleKzet Udvar vendége. A fellépőkről és a részletes programról bővebben a Művészetek Völgye honlapja ad tájékoztatást.

 

A LéleKzet Református Udvar kapcsolódik az Élő Ige évéhez, amire már a falu központjában álló Beszélő Kút emlékeztet. Emellett a szervezők külön programsávot alkottak Élő Ige Műhely néven.

 

A történet, ami mindannyiunknak ismerős

 

Mint minden évben, a LéleKzet Református Udvar ezen a nyáron is saját tematikát kap: Isten és ember közös története, vagyis a „Nagy Történet” kerül a fókuszba.

Elveszett, de megtaláltatott… Megölték, de feltámadt… Elment, de visszatér… Lejárt lemez volna? Vagy éppen, hogy az eredeti? Mi Isten és ember ,,Nagy Története” a teremtéstől, a bukáson és megváltáson át az újjáteremtésig? Hogyan szólal meg egy akkordsorban, egy versrészletben, egy ecsetvonásban, egy korty szódában, egy őszinte beszélgetésben? Lélektől lélekig?

A ,,Nagy Történet” azaz az ember és az Isten Bibliában is leírt drámai története, mely a Teremtés nyitányától vezet minket a bűnbeesés tragédiáján és a megváltás katarzisán keresztül egészen az új teremtés dicsőséges záróakkordjáig. Hisszük, hogy ez a történet nem csak az Emberiség, de minden egyes ember, család, közösség sorsának hitben megélhető ősmintája, archetípusa, megfejtési kódja. Ez a történet egyetemes: nem csak a Biblia ír róla, valójában mindannyiunknak ismerős, hisz szereplői vagyunk, velünk történik! A szervezők az elcsendesedés alkalmain túl az udvarban zajló alkotó folyamatokat és kiállításokat is a Nagy Történet közös témája köré szervezik.

 

A csapat

 

A LéleKzet Református Udvar udvargazdái Szabó György építészmérnök és Szabóné László Lilla református lelkész, teológiai tanár. Munkájukat teológusokból, református diákokból és elkötelezett hívőkből álló önkéntes közösség segíti. A Művészetek Völgye református udvara általuk válik évről évre nyitott közeggé, amely hazavárja a fesztiválra látogató reformátusokat, ugyanakkor azok számára is otthonos hely, akik a református szó jelentésében sem biztosak. A LéleKzet Református Udvar igazi biztonságos tér: akkor is vár, ha egy hideg üdítőre és pihenésre van szükséged a körtefa árnyékában, de a végtelen felé is teret nyit, ha a szíved vágyik egy mély lélegzetre.

 

A LéleKzet Református Udvar programjai a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány koordinációjában, Dunamelléki és a Dunántúli Református Egyházkerület, valamint a Magyar Református Misszió Szövetsége támogatásával jöhetnek létre. 

 

Kapcsolat

 

A LéletKzet Református Udvar programjai megtalálhatók a Művészetek Völgye honlapján, valamint nyomon követhetetők az udvar Facebook- és Instagram-profilján.