Szárszó 2024

2024 februárjában külső és belső körülmények olyan helyzetbe sodorták a Magyarországi Református Egyházat, melyre nem volt példa annak korábbi történetében: egyházunk vezetése átalakult, közösségünket rendkívüli nyomás éri, belső és külső ügyekben pedig visszatérő kérdések feszítik. Az elmúlt hónapok eseményei a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Egyház különböző fórumain is vissza-visszatérő módon előkerültek, így ezek mellett nem szabad elmenni.

Szárszó 2024

Sokszor olyan válaszút elé kerültek az egyháztagok, a szolgálók és a tisztségviselők, amikor nem volt lehetőség a döntést halogatni, és hosszas tanácskozásokat tartani. Az így meghozott döntésekben nagyon sok olyan tapasztalat gyűlt össze, amelyet érdemes megvizsgálni és átbeszélni. Ezekből tanulnunk kell és le kell vonnunk azokat a következtetéseket, amelyek egyházunk működését segítik.

Kiemelt jelentőségű azt is szem előtt tartani, hogy nem csupán egy nagy szervezetről beszélünk. Nem tagadhatjuk le, hogy egyházunk bizonyos tekintetben egy klasszikus emberi szervezet a maga belső szabályaival és sajátos működési mechanizmusaival, de ha csupán ekként látjuk és láttatjuk, akkor súlyos hibát követünk el. Mindig úgy kell vizsgálnunk ezt a közösséget, mint Jézus Krisztus testének a részét, a missziói parancs letéteményesét. Fontos, hogy ne csak a szervezeti működést vizsgáljuk, hanem elsősorban Isten ügyének szemüvegén keresztül elemezzük az elmúlt hónapok eseményeit.

2024-ben a Reformátusok Szárszói Konferenciáján egyházunk helyzetéről és az elmúlt időszak tanulságairól beszélgetünk majd. Fontos rögzíteni, hogy nem a kegyelmi ügy tárgyalása és egyes személyek felelősségének a vizsgálata lesz a téma. A célunk az, hogy Isten rámutathasson a kihagyott lehetőségekre, hibákra; és természetesen vele közösen keressük a kiutat, a megoldásokat is. Idén, az áhítatokat – a 2023-as évhez hasonlóan – egy lelki ívre fűzzük fel, melyek kihangsúlyozzák azokat az értékeket és megoldásokat, melyet a konferencia többi tartalmi eleme is képvisel majd.

 

Programbeosztás: A nap közös, kiscsoportos bibliakörrel kezdődik, ezután előadással és kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. A tavalyi évhez hasonlóan a főelőadások után vezetett kiscsoportokban lehet majd elmélyülni a témában.  Délutánonként témafeldolgozással és záróáhítattal készülünk, a rendezvény utolsó napján, vasárnap délelőtt pedig a hagyományoknak megfelelően a résztvevők egy közös, úrvacsorával egybekötött istentiszteleten lehetnek lelki közösségben.

A 2024. évi Reformátusok Szárszói Konferenciáján kizárólag a szabad szálláshelyek számában tudunk résztvevőket fogadni, kérjük, hogy jelentkezését ezért minél előbb véglegesítse. A rendezvény minden résztvevő számára (még a gyermekeknek is) egyéni, előzetes regisztrációhoz kötött. A konferenciára július 31-ig lehet jelentkezni erre a linkre kattintva!

 

Tervezett program:

2024. augusztus 8., csütörtök:

 • Nyitóáhítat
 • Megnyitó
 • Helyzetértékelés történeti, szociológiai és teológiai irányból – pódiumbeszélgetés

2024. augusztus 9., péntek:

 • Áhítat csoportokban
 • Plenáris előadások
  • Krízisben vagyunk, mit kell tenni?
  • Miként lesz élővé Isten Igéje? - Kapcsolódás az élő Ige évéhez, jelenlegi helyzetünkben is boldog reménységgel
 • Magyarországi reformátusság helyzete félidőben – A megújulás lendülete elfogyóban? – pódiumbeszélgetés
 • Témafeldolgozás csoportban
 • Áhítat

2024. augusztus 10., szombat: 

 • Áhítat csoportokban
 • Plenáris előadások
  • Szervezeti struktúránk és működésünk kérdései
  • Lelki megújulás nélkül a próféta tud még prófétai szerepet vállalni?
  • A missziói parancs letéteményese
 • Hol vannak a missziós- és az intézményes egyház közötti határok? – pódiumbeszélgetés
  • Témafeldolgozás csoportban
  • Áhítat

2024. augusztus 11., vasárnap:

 • Úrvacsorás istentisztelet

 

A 2024. évi Reformátusok Szárszói Konferenciáján kizárólag a szabad szálláshelyek számában tudunk résztvevőket fogadni, kérjük, hogy jelentkezését ezért minél előbb véglegesítse. A rendezvény minden résztvevő (így a gyermekek számára is) egyéni, előzetes regisztrációhoz kötött. A konferenciára július 31-ig lehet jelentkezni erre a linkre kattintva!

 

Figyelem! Egy e-mail címmel és egy regisztrációval csak egyetlen ember regisztrálhat, minden résztvevőnek külön felhasználói fiókot kell létrehoznia. (A szövegre kattintva segítséget kaphat a regisztrációhoz!)

 

Regisztráció: A 2024. évi Reformátusok Szárszói Konferenciáján kevesebb regisztrációt tudunk fogadni, kérjük, hogy jelentkezését ezért minél előbb véglegesítse. A rendezvény minden résztvevő (így a gyermekek számára is) egyéni, előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz kérjük, kattintson ide. A programra történő jelentkezéssel minden résztvevő elfogadja, hogy a határidő után történő módosítási kérést a szervezőknek nem áll módjában figyelembe venni és ilyen esetekben a már befizetett adományt sem tudjuk visszatéríteni.

Időpont: 2024. augusztus 8.-11., csütörtök 14 órától előreláthatóan vasárnap délig. 

Helyszín: Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ; 8624, Balatonszárszó, Csárda u. 41. 

Szállás és étkezés: Az esemény teljes ideje alatt szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk. Az elhelyezés többágyas szobákban történik, a szállások megközelítését minden résztvevőnek egyénileg kell megoldania.

Jelentkezési határidő: 2024. július 31. 

Költségek: Kérjük a konferencia résztvevőit, hogy személyenként 55.000 Ft-os részvételi hozzájárulással támogassák a konferencia létrejöttét, melyért a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szállást és napi háromszori étkezést biztosít.  

 • A 6 évnél fiatalabb gyermekek ingyen, a diákok (a konferencia idején érvényes diákigazolvánnyal) pedig 30.000-ért vehetnek részt a rendezvényen. 
 • Amennyiben a részvételi hozzájárulást a helyszínen kívánja kiegyenlíteni (kivéve a Szép-kártyás fizetést), úgy 10% kezelési költséget számolunk fel.
 • A helyszínen egy napos részvétel váltására is van lehetőség, melynek költsége 20.000 Ft, mely a programokon való részvételt, valamint az ebédet és vacsorát tartalmazza. Ugyanakkor az egy napra érkezőknek szállást nem tudunk biztosítani. Ebben az esetben nem szükséges a regisztráció a felületen, elegendő a helyszínen regisztrálni.
 • A helyszínen lehetőség van SZÉP-kártyával is fizetni (OTP, MBH, K&H), ebben az esetben a helyszíni 10% kezelési költség nem kerül felszámolásra.
 • Az összeget a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány számlájára (11713005-20395274; IBAN: HU27 1171 3005 2039 5274 0000 0000; BIC kód: OTPVHUHB; Bank székhelye: 1051 Budapest, Nádor utca 16.) kell átutalni legkésőbb 2024. augusztus 1-ig. A közlemény rovatban mindenképpen tüntesse fel a ’Szárszó 2024’-at és a saját nevét. (Példa: Szárszó 2024 Minta Éva) A gyorsabb ügyintézés elősegítése érdekében, kérjük a konferenciára hozza magával az átutalásról szóló banki bizonylatot.

 

 

További információ:

 • e-mail: szarszo@reformatus.hu
 • telefon (munkanap 9-16 óráig): +36305763692 vagy +36304518067

 

A program a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem támogatásával, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében valósul meg.

 

 

Az elmúlt évek előadásai az RKK Youtube-csatornáján bármikor visszanézhetők:

Adatvédelmi hozzájárulás a 2024. évi Reformátusok Szárszói Konferenciájához

Segítség a jelentkezéshez