Reformátusok Szárszói Konferenciája - 2021

Nyár végén újra megnyitja kapuit az RSZK: remek beszélgetések, parázs viták, fontos konklúziók. Szárszó 2021 – együtt, biztonságban.

Reformátusok Szárszói Konferenciája - 2021

Egy év kihagyás után ismét szeretettel várjuk a keresztyén szellemiségű érdeklődőket augusztus 26-29-e között Balatonszárszóra, a Soli Deo Gloria Konferenciaközpontba. A konferencia témája idén a globalizmus lesz.

 

A Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány 2017-ben indította újra ezt a hatalmas múlttal rendelkező programot. Szárszó régről hozott öröksége a református értelmiség párbeszéde, amely nem pusztán elemzője, de alakítója is a hazai közéletnek. Örülnénk, ha idén is megmaradna az a pezsgő, vitázó szellem, melynek célja egyházunk és nemzetünk helyzetének előmozdítása.

 

A konferencia témája: A globalizmus – világkormányzás vagy világmegváltás?

 

Az elmúlt fél évszázadban drámaian összezsugorodott a Föld. Jules Verne regényében még nyolcvan nap kellett a megkerüléséhez, ma már egy vírus órák alatt is más kontinensen lehet. Az elmúlt harminc évben gyökeres változások történtek: a történelemben még nem akadt másik három évtized, amelynek az első és az utolsó éve ennyire különbözött egymástól. Távoli kultúrák, vallások, ideológiák keverednek össze a szemünk láttára, miközben óriásivá duzzadt techcégek döntenek a mindennapjainkról. Egyesek szerint ezek a cégek már most is a „világkormány” szerepét töltik be: eldöntik a politikai választások végkimenetelét, meghatározzák az ízlésünket és értékrendünket is.

Vajon mit tartogat nekünk, keresztyéneknek ez a fejlődés? Mi a szerepe a keresztyén értékeknek az elkövetkezendő években? Hogyan tölthetik-be a keresztyén hívők az eljövendő évek kovászának a szerepét, hogy az Úrnak tetsző hatások erősödjenek meg? Mi a keresztyének szerepe a gender-vitában? A digitális világ előretörése, az insta-lányok és skype-nagyik korában mit jelent az egészséges internethasználat, milyen példát adhatunk gyermekeinknek? Visszafordítható-e a társadalom morális züllése, képesek lehetnek-e a keresztyén politikusok és véleményvezérek megállítani és visszabillenteni ezeket a folyamatokat?

A történelem végén a technológia csúcsán álló ember Istennek érezheti magát: megváltoztatja a teremtett világot, új környezetet épít, még a géneket is képes átszerkeszteni. Hogyan lehet elfogadni, hogy az ember nem képes Isten szerepét betölteni? Hogy a technológia csak egy eszköz, és nem a megváltás, hiszen a megváltást Jézus már elhozta nekünk?

 

Programterv:

 • csütörtök
  • megnyitó, áhítat, köszöntő
  • plenáris beszélgetés: "Coviddal beoltott társadalom"
 • péntek
  • délelőtti pleanáris beszélgetés: Nemi identitás - társadalmi identitás
  • délelőtti kerekasztalok: Családfogalom a digitális világban; Erős erkölcs - erős társadalom, gyenge erkölcs - gyenge társadalom?; Homo technologicus - mi szükség Istenre, ha a technológia legyőzi a halált?
  • a pénteki nap délutánján fakultatív programok lesznek
 • szombat
  • délelőtti plenáris beszélgetés: Református identitás - egyház szentek és zarándoklat nélkül?
  • délelőtti kerekasztalok: “Így éltek vele hitvalló őseink…”; Cigány gyülekezeteink; Trianon 101 - avagy az együttélés és túlélés lehetőségei
  • délutáni kerekasztalok: A pénz minden rossznak gyökere?; Zöld mozgalom, mint új világvallás?; Készüljünk a századik hullámra is?
  • koszorúzás
  • összegzés és záró áhítat
 • vasárnap
  • úrvacsorás istentisztelet a balatonszárszói református templomban

 

Szárszó – együtt, biztonságban. Mi nagyon vártuk már, hogy újra közösen, személyes jelenléttel rendezhessük meg ezt a programot. Azonban az elmúlt egy év tapasztalatait nem hagyhatjuk figyelmen kívül: mindannyiunk közös felelőssége, hogy a Reformátusok Szárszói Konferenciáján biztonságban legyünk. Mivel a programok nagy része beltérben zajlik, fokozottan ügyelnünk kell a járványügyi előírásokra. Gyakrabban takarítunk, jól látható higiéniai pontokat alakítunk ki és ami a legfontosabb: a rendezvényen kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. Ennek hiányában a belépés nem lesz lehetséges.

 

 

Programbeosztás: A konferencia napjai közös áhítattal kezdődnek, majd egy nyitó beszélgetéssel folytatódnak. Utána három különböző, de egy időben zajló kerekasztal-beszélgetés közül választhatnak majd a résztvevők, melyek a konferenciaközpont területén, de más-más termekben lesznek megtartva. Délutánonként szintén három kerekasztal-beszélgetés közül választhatjuk ki majd a nekünk tetszőt. Természetesen idén sem maradnak el a már megszokott fakultatív programok, pl.: zenei alkalmak, filmvetítés. A rendezvény utolsó napján, vasárnap délelőtt pedig a hagyományoknak megfelelően a résztvevők egy közös, záró istentiszteleten lehetnek lelki közösségben.

 

A konferenciára július 31-ig lehet jelentkezni erre a linkre kattintva!

 

Figyelem! Egy e-mail címmel és egy regisztrációval csak egyetlen ember regisztrálhat, minden résztvevőnek külön felhasználói fiókot kell létrehoznia. (A szövegre kattintva segítséget kaphat a regisztrációhoz!)

 

Regisztráció: A Reformátusok Szárszói Konferenciáján 16 éven felüliek vehetnek részt. A rendezvény nyitott, azonban minden résztvevő számára egyéni, előzetes regisztrációhoz kötött. A konferencián a szállást és az étkezést – a helyszín korlátai miatt – 300 fő számára tudjuk biztosítani. A regisztrációhoz kérjük, kattintson ide.

 

A programra történő jelentkezéssel minden résztvevő elfogadja, hogy a határidő után történő módosítási kérést a szervezőknek nem áll módjában figyelembe venni, valamint azt is, hogy a konferenciaközpont területére 18 év felett kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Ennek hiányában a szervezők kötelesek megtagadni a belépést és ilyen esetekben a már befizetett hozzájárulást sem tudjuk visszatéríteni.

 

Időpont: 2021. augusztus 26-29., csütörtök 14 órától előreláthatóan  vasárnap délig.

 

Helyszín: Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ; 8624, Balatonszárszó, Csárda u. 41.

 

Szállás és étkezés: Az esemény teljes ideje alatt szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk 350 fő regisztrálónak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az elhelyezés többágyas szobákban történik; valamint a szállások egy része a konferencia-központon kívül, Balatonszárszó területén helyezkedik el (maximum 15 perc sétára). A szállások megközelítését minden résztvevőnek egyénileg kell megoldania.

 

Biztonság: a konferenciát a járványügyi előírások maradéktalan betartásával rendezzük meg. Gyakrabban takarítunk, jól látható higiéniai pontokat alakítunk ki és ami a legfontosabb: a rendezvényen kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni, Ennek hiányában a szervezők kötelesek megtagadni a belépést és ilyen esetekben a már befizetett hozzájárulást sem tudjuk visszatéríteni.

 

 

Jelentkezési határidő: 2021. július 31. 

 

Költségek: A konferencia részvételi hozzájárulása 20.000 Ft, melyért szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk. A diákok és az egyetemi hallgatók (16 év felett, érvényes diákigazolvánnyal)  féláron vehetnek részt a rendezvényen. Napijegy váltására is van lehetőség, melynek költsége 7.000 Ft, ugyanakkor az egy napra érkezőknek szállást nem tudunk biztosítani.

 

Fizetés: Kérjük, hogy lehetőség szerint a jelentkezési felületen válassza a bankkártyás fizetést. 

Amennyiben utalna: az összeget a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány számlájára (11713005-20395274; IBAN: HU27 1171 3005 2039 5274 0000 0000; BIC kód: OTPVHUHB; Bank székhelye: 1051 Budapest, Nádor utca 16.) kell átutalni legkésőbb 2021. augusztus 11-ig. A közlemény rovatban mindenképpen tüntesse fel a ’Szárszó 2021’-et és a saját nevét. (Példa: Szárszó 2021 Minta Éva) A gyorsabb ügyintézés elősegítése érdekében, kérjük a konferenciára hozza magával az átutalásról szóló banki bizonylatot.

 

A konferenciára július 31-ig lehet jelentkezni erre a linkre kattintva!

 

Figyelem! Egy e-mail címmel és egy regisztrációval csak egyetlen ember regisztrálhat, minden résztvevőnek külön felhasználói fiókot kell létrehoznia. (A szövegre kattintva segítséget kaphat a regisztrációhoz!)

 

A program a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem támogatásával, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében valósul meg.

 

További információ:

web: szarszo.reformatus.hu

e-mail: szarszo@reformatus.hu

telefon: +36-30-576-36-92 (a telefonszám kizárólag munkanapokon, 9-től 16 óráig érhető el)

Segítség a regisztrációhoz