Legfontosabb időpontok 2024-ben

Ahogyan idén, úgy jövőre sem fogunk unatkozni az RKK-nál! Összegyűjtöttük azokat az eseményeket és időpontokat, amelyeket mindenkinek érdemes már most beírnia naptárába. 

Legfontosabb időpontok 2024-ben

Szólj be a papnak – február 16., Budapest

 

Család: elvárás vagy kiteljesedés? – Ez a témája 2024 első budapesti ’Szólj be a papnak’ rendezvényének. A beszélgetéssel és vitával a Házasság hete programsorozatba kapcsolódunk.

Az Református Közéleti és Kulturális Alapítvány harmadik éve vesz részt az ökumenikus kocsmamisszió fővárosi rendezvényeinek szervezésében. A Szólj be a papnak célja, hogy a vendéglátóhelyekre érkezőket közvetlen kapcsolatba hozza lelkészekkel, papokkal, egyházi személyiségekkel, hogy bátran, tabuk nélkül kérdezzenek, tegyenek észrevételt, kezdeményezzenek vitát velük.

 

BORUM – március 8-10., Mád

 

A Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fóruma 2013-ban indult útjára. A BORUM kiemelt eleme a borverseny, mely egyszerre lehetőség és kihívás is. Ide mindenki a legjobb borokkal készül, hiszen a nyertes ital méltán viselheti majd egy évig a “Magyarországi Református Egyház bora” címet, míg a kistermelők a „Református Közéleti és Kulturális Alapítvány bora” jelzőért versenyezhetnek. Az évről-évre más településen megtartott rendezvény idei helyszíne a Tokaj-hegyaljai Mád lesz.

 

Zenés beszélgetések Karasszon Eszterrel – első alkalom: tavasszal; Budapest

 

 „Sokszor azt tapasztalom a színpadon, hogy a hallgatóság és mi, előadók nagyon távol vagyunk egymástól – fizikailag és lelkileg is. Az emberek feszengenek, kényelmetlenül érzik magukat: nem biztosak abban, mi a megfelelő öltözet, nem ismerik az elhangzó darabokat és a hangszereket, vagy éppen köhinteni sem mernek. Ezeken szeretnék változtatni a beszélgetések segítségével, az a célom, hogy aki ellátogat rájuk, jó érzéssel és feltöltődve távozzon. A legfontosabb, hogy ezek az alkalmak nem koncertek, hanem valódi beszélgetések, ahol együtt vagyunk, bemutatjuk a hangszereket és a műveket, melyekkel kapcsolatban bárki felteheti a kérdéseit.” (Reformatus.hu, részlet a Karasszon Eszterrel készült interjúból.)

Karasszon Eszter csellóművész 2018. februárja óta töretlen lelkesedéssel hívja és várja a zeneművészet iránt érdeklődőket. Az alkalmakon bárki részt vehet; célunk, hogy minél többen ismerhessék meg kötetlenül hazánk legjobb komolyzenei előadóit és az általuk teremtett inspiráló légkört.

 

Református Zenei Fesztivál – május 17–19., Budapest

 

„A református egyháznak olyan hatalmas kultúrája és fontos társadalmi szerepe van, amit érdemes megmutatni" – foglalta össze a fesztivál lényegét korábban Böszörményi Gergely, az esemény ötletgazdája. A nagy múltra visszatekintő rendezvény célja a páratlanul gazdag református zenei hagyomány bemutatása mellett az igényes komoly- és könnyűzene iránt érdeklődő nagyközönség szórakoztatása. A 2024-ben tizenkilencedik alkalommal rendezett programsorozat helyszínei a belváros népszerű egyházi és világi találkozópontjai lesznek, a Kálvin téri templom, a Ráday utca és a Bakáts tér.

 

Református Egység Fesztivál – május 25., Debrecen 

 

Magyar Református Egyház újraegyesülésének, – a Kárpát-medencei református egység megerősítésének – tizenötödik évfordulóját ünnepeljük idén. Az egységnap egyben fesztivál is, ahová minden magyar református embert várunk.

 

Református Énekek – június 1., Budapest, Operaház

 

A Református Énekek koncert és istentisztelet is, mely 2002 óta évről évre a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb egyházzenei ünnepe. Célja, hogy református énekkincsünket világi helyszínen, de istentiszteleti keretek között feldolgozzuk. A 150 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórusban a legjobb hazai kórusok mellett velünk vannak határon túli énekes barátaink. A négy blokkból álló zenei alkalmat mindig Európa-hírű orgonaművész kíséri, és négy karnagy vezényli. A blokkok elején püspökeink tolmácsolásában elhangzik egy-egy bibliai ige. A hangversenyen a közönség négyszer együtt énekel a kórussal. Az est végén – összetartozásunk kifejezéseként is – egymás kezét fogva elénekeljük a Himnuszt, majd püspöki imádsággal, közösen elmondott Mi Atyánkkal és püspöki áldással hagyjuk el a szakrális térré vált koncerttermet. A XXI. Református Énekek koncert – 2024-ben először – az Operaház falai közé költözik.

 

Művészetek Völgye: Református udvar – július 19–28., Taliándörögd

 

Egy hűvös, csöndes templom a fesztivál forgatagában, egy vidám templomkert, ahol nagy levegőt vehetsz és a lelked is felüdülhet. A harminckettedik Művészetek Völgye fesztivál keretében idén is lesz Református Udvar. A fesztivál ideje alatt szélesre nyitják a taliándörögdi református templomkaput és különböző programokkal töltik meg az udvart és a templomot. Református teológusok, lelkészek, tanárok, művészek és más önkéntesek igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy Isten közelsége nem csak egy fesztivál ideje alatt adhat nyugalmat életünkbe.

 

Protestáns Sokadalom – augusztus 19., Budapest

Az államalapítás ünnepén mi, keresztyének is hálád adunk Istennek, hogy megőrizte és fenntartotta nemzetünket. A református és az evangélikus egyház rendezvénye hozzá kíván járulni államalapításunk méltó megünnepléséhez. Szeretnénk egyházaink értékeinek felmutatásával családoknak, közösségeknek, gyülekezeteknek és minden résztvevőnek lehetőséget kínálni a közös ünneplésre. A szabadtéri és templomi koncertekkel, tradicionális ételekkel, kézműves programokkal, cserkészfoglalkozással zajló esemény egyik csúcspontja idén is a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által szervezett hálaadó istentisztelet.

 

Református Művészeti Intézmények találkozója – 2024. ősz, Budapest

 

A találkozót anyaországi és határon túli magyar református iskolák bevonásával, harmadik éve rendezzük meg. A gyermekek és felkészítő tanáraik számára szervezett gazdag program célja, hogy a földrajzilag egymástól távol eső intézmények megismerhessék egymás művészeti tevékenységét, a gyermekek közösen zenélhessenek, tanulhassanak egymástól, a pedagógusok megoszthassák tapasztalataikat. A teljes hétvégén átívelő találkozó legfontosabb alkalma a gyermekek koncertje, amelyre nyitott alkalomként várjuk az érdeklődő közönséget is.

 

Református Ízek – 2024. ősz

 

A Református Gasztrokulturális Programok kiemelt célja, hogy összekösse a Kárpát-medencében élő református élelmiszertermelőket és a minőségi élelmiszerre vágyó vásárlókat – megismertetve őket egymással, az eseménynek helyet adó régióval és az ottani gyülekezetekkel. Szeretnénk, ha a termelők között szakmai és baráti közösség épülne, melyet közös programokkal is támogatunk.

 

Hálaadó Nap – 2024. ősz

 

Hatodik alkalommal gyűlünk össze ősz végén azért, hogy egy úrvacsorás istentisztelettel adjunk hálát az adott év terményeiért, élelmiszereiért. Az esemény nem csupán a református gazdák ünnepe, mindazokat várjuk, akik hálát éreznek, hogy az adott évben is jutott mindennapi kenyér az asztalukra és együtt mondanának ezért köszönetet. A program szervezője az Agrárminisztérium, a Magyarországi Református Egyház és az RKK. 2024-ben a Hálaadó Napot várhatóan a Dunamelléki Református Egyházkerület területén rendezzük meg.

 

 

Fotó: pexels.com