Az MI váltja meg a világot?

A mesterséges intelligencia a mindentudáshoz vezet? A dataizmus az új vallás? Ádám és Éva bűne hagyta ránk a csillapíthatatlan tudásvágyat? Új Bábel tornyát épít technicista kultúránk? Lehetséges tökéletesíteni a társadalmat? Gyere, beszélgessünk róla közösen!

Az MI váltja meg a világot?

A keresztény vallás is foglalkozik a MI témájával, főként a teremtés és az emberi méltóság szempontjából. A keresztény tanítás szerint Isten teremtette az embert saját képmására, és ráruházta az értelem és a szabad akarat ajándékát. Az ember tehát Isten társteremtője lehet, ha felelősségteljesen használja az értelmét és a tudományt. A MI tehát nem ellensége, hanem eszköze az embernek, hogy jobbá tegye a világot. Ugyanakkor fontos, hogy az ember ne bálványozza a MI-t, ne helyezze maga fölé, ne veszítse el irányítását felette, és ne sértse meg vele mások jogait és méltóságát.

A mesterséges intelligencia a mindentudáshoz vezet? A dataizmus az új vallás? Ádám és Éva bűne hagyta ránk a csillapíthatatlan tudásvágyat? Új Bábel tornyát épít technicista kultúránk? Lehetséges tökéletesíteni a társadalmat?

Gyere, faggasd a válaszadóinkat egy pohár sör mellől!

Részletek és frissítések: ITT

Akik válaszolnak:
Dr. Bagyinszki Ágoston OFM - ferences szerzetes, rektorhelyettes
Böszörményi-Nagy Gergely - a Brain Bar alapítója
Kovách I. Bendegúz - református lelkész
Szlaukó-Bobál Orsolya - evangélikus lelkész