Ahol a tudásból szolgálat lesz – Református Művészeti Iskolák Találkozója

A rendezvénysorozatot egy éve azzal a céllal indította útjára a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium és az Országos Egyházzenei Igazgatóság, hogy a földrajzilag egymástól távol eső intézmények megismerhessék egymás művészeti tevékenységét, a gyermekek közösen zenélhessenek, tanulhassanak egymástól, a pedagógusok pedig megoszthassák tapasztalataikat. A találkozó október 6-án, pénteken kezdődik és vasárnap zárul. Az október 7-i, ingyenesen látogatható gálakoncert helyszíne idén a budapesti Ráday Ház díszterme lesz.

Ahol a tudásból szolgálat lesz – Református Művészeti Iskolák Találkozója

A szervezők elmondták, hogy az első találkozó után őszinte, lelkes véleményeket fogalmaztak meg a résztvevők a rendezvény hasznával és értékével kapcsolatban, ezért a folytatás mellett döntöttek, így idén és remélhetőleg minden évben megrendezik majd az eseményt. A Református Művészeti Iskolák II. Találkozóján nyolc magyarországi és felvidéki intézmény diákjai lesznek jelen.

A résztvevőket Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke köszönti a nyitónapon. A tavalyi gálakoncert helyszínét (a halászteleki Malonyai-kastély) „kinőtték”, ezért október 7-én, szombaton a Ráday Ház dísztermében rendezik meg a találkozó fénypontját, az iskolák csoportjainak gálakoncertjét. Az esemény 15 órakor kezdődik, és ingyenesen látogatható.

A gálakoncertet megelőzően a gyerekeknek múzeumpedagógiai foglalkozást is biztosítanak a szervezők a Bibliamúzeumban, illetve egy református tematikájú idegenvezetésen is részt vehetnek majd a Kálvin téren. A templomban Bódiss Tamás orgonaművész, a Magyarországi Református Egyház egyházzenei igazgatója mutatja be az orgonát, valamint Kanyó Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem történésze tart előadást a pesti reformátusságról.

Október 8-án, vasárnap a művészeti iskolák diákjai különböző gyülekezetekben szolgálnak majd, elviszik a közösségekbe a tanultakat, ezzel is erősítve az intézmények és a gyülekezetek közötti kapcsolatokat.

 

Alább tekintheti meg, mely gyülekezetekben fognak szolgálni az egyes intézmények diákjai az esemény utolsó napján, vasárnap:
  • Rákosfalva – Gyömrői Weöres Sándor Alapfokú Művészeti Iskola (AMI)
  • Külső-Józsefváros – Mikrokozmosz Református AMI és Pálóczi Horváth Ádám Református Művészeti Iskola
  • Nagyvárad tér – Nemesnépi Zakál György AMI
  • Budakalász – Alistáli Művészeti Alapiskola
  • Érdliget – Bocskai István Református Oktatási Központ AMI
  • Csepel-Királyerdő – Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium
  • Budafok – Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium
 
Forrás: reformatus.hu