Szárszó 2023 - információk, program

Lelkipásztorok Isten és a nemzet szolgálatában? Ami a magyar társadalommal történik, az a református egyházzal is történik s fordítva – ha a jelen egyházának fontos kihívása a lelkipásztori szolgálat funkciójának és minőségének megerősítése, az a nemzet és kisebb közösségei számára a jövő létkérdésévé válik. 2023 a Magyarországi Református Egyházban és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházban is a lelkipásztori hivatás éve. A Reformátusok Szárszói Konferenciája történelmi hagyományainak megfelelően egyházunk és nemzetünk életében is kiemelt fontosságú témákat vitat meg – idén a lelkipásztori szolgálat fókuszba helyezése mellett az egyházi szolgálat tágabb társadalmi dimenzióba helyezésével kiegészítve a megvitatandó témákat. Jelentkezési határidő: lejárt.

Szárszó 2023 - információk, program

Jelentkezési határidő: lejárt.

Programbeosztás: A nap közös, kiscsoportos bibliakörrel kezdődik, majd előadással és kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. A tavalyi évhez hasonlóan, a főelőadások után, kiscsoportokban lehet majd elmélyülni a délelőtt témájában. Délutánonként hitvallástétellel és záróáhítattal készülünk még, a rendezvény utolsó napján, vasárnap pedig a hagyományoknak megfelelően a résztvevők egy közös, záró istentiszteleten lehetnek lelki közösségben. Idén először a plenáris előadások és beszélgetések alatt a gyermekek számára is biztosítunk játékos felügyeletet.

 

Tervezett program:

 

2023. augusztus 10., csütörtök: 

 • Nyitóáhítat (Hajdú Zoltán Levente, missziói szolgálatvezető)
 • Megnyitó (Gér András, zsinati tanácsos)
 • Gyülekezeteink állapota 2023-ban – pódiumbeszélgetés (Steinbach József, püspök – Dunántúli Egyházkerület, Balog Zoltán, püspök – Dunamelléki Egyházkerület, a Zsinat lelkészi elnöke; Fekete Károly, püspök – Tiszántúli Egyházkerület, Pásztor Dániel, püspök - Tiszáninneni Egyházkerület; moderál: Ablonczy Bálint)

2023. augusztus 11., péntek: 

 • Áhítat csoportokban 
 • Plenáris előadások 
  • Általános szociológiai helyzet hazánkban (Duráczky Bálint)
  • Kitekintés határainkon túlra (Géresi Róbert, püspök – Szlovákiai Református Keresztyén Egyház)
  • Népegyházból hitvalló egyház lettünk? (Gaál Sándor, esperes)
 • Gyülekezetek és gyülekezeti szolgálat – pódiumbeszélgetés (Korányi András, Nemes Pál, főgondnok – Dunántúli Egyházkerület; Osztrogonáczné Bernáth Dóra, presbiter)
 • Témafeldolgozás csoportban
 • Hitvallástétel (Dr. Csató Gábor, főigazgató – Országos Mentőszolgálat) 
 • Áhítat (Pintérné Tóth Ágnes)

2023. augusztus 12., szombat:  

 • Áhítat csoportokban 
 • Belső erőforrásaink - plenáris előadások
  • Hogyan neveljen az iskolarendszerünk az egyházi szolgálatra (Ráczné Váradi Éva, igazgató – Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
  • Az ifjúsági szervezet, mint az elhívás helye (Oláh Illés Anna, elnök – Református Fiatalok Szövetsége)
  • Hitoktatás szerepe az egyházhoz való kötődés kialakításában (Hajdúné Tóth Lívia, iskolalelkész)
  • A felsőoktatás egy különleges területe, a hittudományi képzés (Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár – Kulturális és Innovációs Minisztérium)
 • Hogyan élnek a lelkipásztorok? Miért legyek lelkipásztor? – pódiumbeszélgetés (Szabó Botond, teológushallgató; Bor Imre, presbiter; Csűrös András, lelkipásztor)
 • Témafeldolgozás csoportban
 • Hitvallástétel (Jókay Károly, alapító – Jókay Alapítvány)
 • Áhítat (Molnár Ambrus lelkipásztor)

2023. augusztus 13., vasárnap:

 • úrvacsorás istentisztelet (igét hirdet: Balog Zoltán, püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke)

 

Regisztráció: A rendezvény nyitott, azonban minden résztvevő, így a gyermekek számára is egyéni, előzetes regisztrációhoz kötött.

A programra történő jelentkezéssel minden résztvevő elfogadja, hogy a határidő után történő módosítási kérést a szervezőknek nem áll módjában figyelembe venni és ilyen esetekben a már befizetett adományt sem tudjuk visszatéríteni.

 

Időpont: 2023. augusztus 10.-13., csütörtök 14 órától előreláthatóan vasárnap délig. 

Helyszín: Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ; 8624, Balatonszárszó, Csárda u. 41. 

Szállás és étkezés: Az esemény teljes ideje alatt szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az elhelyezés többágyas szobákban történik; valamint a szállások egy része a konferencia-központon kívül, Balatonszárszó területén helyezkedik el (maximum 15 perc sétára). A szállások megközelítését minden résztvevőnek egyénileg kell megoldania.

 

 

Jelentkezési határidő: lejárt

 

Költségek: Kérjük a konferencia résztvevőit, hogy személyenként 50.000 Ft-os részvételi hozzájárulással támogassák a konferencia létrejöttét, melyért a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szállást és napi háromszori étkezést biztosít.  

A 6 évnél fiatalabb gyermekek ingyen, a diákok (a konferencia idején érvényes diákigazolvánnyal) pedig féláron vehetnek részt a rendezvényen. 

Amennyiben a részvételi hozzájárulást a helyszínen kívánja kiegyenlíteni, 10% kezelési költséget számolunk fel.

A helyszínen egy napos részvétel váltására is van lehetőség, melynek költsége 20.000 Ft, mely a programokon való részvételt, valamint az ebédet és vacsorát tartalmazza. Ugyanakkor az egy napra érkezőknek szállást nem tudunk biztosítani. Ebben az esetben nem szükséges a regisztráció a felületen, elegendő a helyszínen regisztrálni.

A helyszínen lehetőség van SZÉP-kártyával is fizetni (OTP, MBH, K&H), ebben az esetben a helyszíni 10% kezelési költség nem kerül felszámolásra.

Az összeget a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány számlájára (11713005-20395274; IBAN: HU27 1171 3005 2039 5274 0000 0000; BIC kód: OTPVHUHB; Bank székhelye: 1051 Budapest, Nádor utca 16.) kell átutalni legkésőbb 2023. augusztus 1-ig. A közlemény rovatban mindenképpen tüntesse fel a ’Szárszó 2023’-at és a saját nevét. (Példa: Szárszó 2023 Minta Éva) A gyorsabb ügyintézés elősegítése érdekében, kérjük a konferenciára hozza magával az átutalásról szóló banki bizonylatot.

 

 

web: szarszo.reformatus.hu

e-mail: szarszo@reformatus.hu

telefon: +36-30-576-3692  vagy +36-30-451-8067 (a telefonszámok minden munkanap 9 órától 16 óráig érhetőek el)

A program a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem támogatásával, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében valósul meg.

 

Adatvédelmi hozzájárulás

Segítség a jelentkezéshez