Reformátusok Szárszói Konferenciája 2019

A téma: Keresztyéndemokrácia?! Összeegyeztethetőek-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek?

Reformátusok Szárszói Konferenciája 2019

"Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon."

( Lukács 12, 48.)

 

Immáron harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Reformátusok Szárszói Konferenciája. A helyszín idén is a  balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ, ahol 2019. augusztus 22. és 25. között várjuk a téma iránt érdeklődőket.

Keresztyéndemokrácia?!

Vaskos lexikonok tudós meghatározása szerint a kereszténydemokrácia egy olyan politikai irányzat, amely a bibliai elvek alapján, a demokrácia eszközeivel szeretné szolgálni a nemzetek fejlődését. Mára azonban a szó eredeti jelentése mintha kezdene megkopni, sőt, egyesek szerint üres frázissá vált. Ma okostelefonok, divatos közösségi oldalak, chat-felületek, celebek, Twitter-huszárok, vloggerek, posztok, lájkok, szívecskék és követők korában élünk. A valóság és a közösség is mást jelent ma, mint egykor. A XXI. században tényleg eltűnik a lényeg: Isten és az ő képmására teremtett ember?

Az új világ új kihívásokat teremt egyházunk számára is. Mit tegyünk, hogy ezeket a folyamatokat a nemzet és az egyház javára fordítsa? Mit tehet egy keresztyén, demokrata politikus, hogy az általa fontosnak tartott értékek továbbra is a közélet részét képezzék? Merre haladjon tovább az ország, hogy tíz év múlva is az evangéliumi üzenet legyen a legfontosabb? Mi különbözteti meg a keresztyén tudóst, művészt, újságírót a hitetlentől? Mi lehet a nők szerepe a folyamatosan változó társadalmi környezetben? Tényleg nem érdekli a fiatalokat az egyház? Hogyan vállalhatjuk hitünket a közösségi médiában? Minden demokratikus, vagy annak mondott érték összefér a keresztyén értékrenddel?

Egyáltalán, összeegyeztethetőek a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek?

 

 

Szárszó öröksége a református értelmiség párbeszéde, amely nem pusztán elemzője, de alakítója is a hazai közéletnek. Örülnénk, ha idén is megmaradna az a pezsgő, vitázó szellem, melynek célja egyházunk és nemzetünk helyzetének előmozdítása.

 

Idén, az eddig megszokottól eltérően alakul majd a program: a konferencia napjai közös áhítattal kezdődnek, majd egy nyitóelőadással/beszélgetéssel folytatódnak. Utána három különböző, de egy időben zajló kerekasztal-beszélgetés közül választhatnak majd a résztvevők, melyek a konferenciaközpont területén, de más-más termekben lesznek megtartva. Délutánonként szintén három kerekasztal-beszélgetés közül keresheti ki mindenki a neki tetszőt. Természetesen idén sem maradnak el a már megszokott fakultatív programok (pl.: zenei alkalmak, filmvetítés, “Álmom az Isten” verses-zenés est). A rendezvény utolsó napján, vasárnap délelőtt pedig a hagyományoknak megfelelően a résztvevők egy közös, záró istentiszteleten lehetnek lelki közösségben.

 

 

Költségek: Kérjük a konferencia résztvevőit, hogy személyenként egy jelképes, 15.000 Ft-os adománnyal támogassák a konferencia létrejöttét, melyért a Magyarországi Református Egyház szállást és napi háromszori étkezést biztosít. A diákok (16 év felett, érvényes diákigazolvánnyal) féláron vehetnek részt a rendezvényen. Egy napos részvétel váltására is van lehetőség, melynek költsége 4.000 Ft, ugyanakkor az egy napra érkezőknek szállást nem tudunk biztosítani.
Az összeget a Magyarországi Református Egyház számlájára (11100104-19024048-36000001; IBAN: HU19 1110 0104 1902 4048 3600 0001) kell átutalni legkésőbb 2019. augusztus 11-ig. A közlemény rovatban mindenképpen tüntesse fel a ’Szárszó 2019’-et és a saját nevét. (Példa: Szárszó 2019 Minta Éva) A gyorsabb ügyintézés elősegítése érdekében, kérjük a konferenciára hozza magával az átutalásról szóló banki bizonylatot.

A program a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda támogatásával, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében valósul meg.

 

További információ: e-mail: szarszo@reformatus.hu, telefon: +36-30-576-36-92 (a telefonszám minden munkanap 9 órától 16 óráig érhető el)

 

Adatvédelmi hozzájárulás a jelentkezők részére

Regisztrációs segédlet

Szárszói program 2019

Térkép