Szaktudományos álláspontok polarizálódása

Egyházi környezetünkben is súlyponti elemként vannak jelen a környezetvédelemmel kapcsolatos megfigyelések, elemzések, megállapítások és célkitűzések. Évtizedekkel ez előtt írta meg Dr. Bolyki jános teol. prof. úr e témába illő „Teremtésvédelem” c. könyvét, de napjainkban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezek a kérdések akár saját kapuinkon belül (ökoegyház), akár az Ökumenikus Tanács által gondozott törekvésekben. Mi is gyakran emlegetjük pl. az „ökológiai lábnyom”, „karbon lábnyom” fogalmakat, s jó érzéssel gondolunk arra, milyen jó, hogy hazánk olyan jól áll a széndioxid kvóta dolgában, hogy annak egy részét piacra dobva évről-évre még árbevételhez is jut. (Pedig ez a helyzet bizony leépült iparunkról árulkodik!) S nem értjük azokat a nálunknál is fejlettebb országokat vagy éppen a feltörekvőket, akik nem akarják aláírni az ezzel kapcsolatos önkorlátozó nemzetközi egyezményeket. De vajon minden megállapítás helyes-e ezeken a területeken?! Vagy vannak jól alátámasztható eltérő, nota bene ellentétes vélemények is?!

Dr. Héjjas István ny. gépészmérnök, aki ráadásul református keresztyén testvérünk is, az alábbi linken elérhető, onnan letölthető és ajánlottan elolvasandó web-helyen pontosan ezekről az eltérő felismerésekről, megállapításokról beszél, melyek azért elgondolkodtatóak, mert pl. vajon melyikünk jött már magától rá arra, hogy az Északi Sarkon parkoló jég teljes elolvadása – ha egyszer tényleg bekövetkezik – semmivel sem fogja megemelni az óceánok vízszintjét, hiszen a könnyebb, úszó jég olvadás után éppen az általa kiszorított víz helyét fogja elfoglalni (Archimédes törvénye). Pedig már Velence és a tengerpartok elárasztásáról szóltak az ijesztő prognózisok! Az alábbi linken hivatkozott cikk elég rövid ahhoz, hogy bárki fél óránál rövidebb idő alatt végigolvassa, s ha megteszi, bizony lesz néhány meglepetésben része, mely a klímaváltozásról, energiatermelési prioritásokról eddig alkotott nézeteibe beleszól, azt akár át is értékeli. S mindezt azért említjük itt, hogy ezzel is igazoljuk, hogy mivel még a szaktudományokban  sincsenek örök dogmák, hogy is lennének akkor ilyenek a sokkal labilisabb alapokra épülő politikai közbeszédben!? A link, ahonnan letölthető a cikk:

 

 

http://www.enpol2000.hu/dokumentumok/publikacio/article/Dokument%C3%A1ci%C3%B3k/Dokumentumok/14-Publik%C3%A1ci%C3%B3/433-a-kornyezetvedelem-jelszavaval-zajlik-az-emberi-kornyezet-tonkretetele

 

Amennyiben a megjelölt cikkel kapcsolatban kérdések, viták merülnének fel, kérem azokat röviden megfogalmazva címünkre (rkkk@reformatus.hu és/vagy nagy.sandor@reformatus.hu) elküldeni. Ezekre a cikk szerzője kész válaszolni, melyekből azokat a párbeszéd-elemeket, melyek közérdekűek, itt is meg fogjuk jelentetni.

 

Budapest, 2012.02.27.

                                                                                              Dr. Nagy Sándor

                                                                                                          kurátor

                                                                                              okl. villamosmérnök