Református egy százalék

Személyi jövedelemadónk egy százalékát 2024. május 21-ig már az RKK programjainak támogatására is felajánlhatjuk.

Református egy százalék

Akár egyéni vállalkozók, akár magánszemélyek vagyunk, idén is adóbevallást kell benyújtanunk az előző évi jövedelmünkről. Befizetett személyi jövedelemadónk (szja) egy százalékával támogassuk a Református Közéleti és Kulturális Alapítványt, másik egy százalékával pedig egyházunk társadalmi szolgálatát! Ehhez pedig nincs más dolgunk, mint az adóbevallás "rendelkező nyilatkozatán" a "civil kedvezményezett adószáma" esetében a 18187616-1-42 számot, míg a kedvezményezett technikai számánál  a 0066 - Magyarországi Református Egyházat megadni. 
 

A tavaly benyújtott, formailag érvényes egyházi egy százalékról szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig, vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényben marad. De aki tavaly nem adta be, az a kitöltött rendelkező nyilatkozatot benyújthatja adóbevallása részeként – vállalkozók és magánszemélyek egységesen május 21-ig – vagy attól függetlenül is: 2024. május 21-ig.

Az 1+1 százalékos nyilatkozatot az adóbevallás részeként benyújthatjuk ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen. Ha az adóhatóság készít számunkra bevallási tervezetet, annak on-line javítása esetén is rendelkezhetünk az szja 1+1 százalékáról.

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatónk továbbra is összegyűjtheti az 1+1 százalékos nyilatkozatokat. Amennyiben így rendelkezünk, akkor azt legkésőbb 2022. május 10-ig lezárt borítékban leadva tehetjük meg. Fontos, hogy a lezárt borítékon rajta legyen a leragasztás helyén az aláírásunk!

A nyilatkozatot a bevallástól elkülönülten is leadhatjuk május 21-éig ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban.

 

Forrás: reformatus.hu