Orgonamaraton+

Neves előadók, négy és fél óra orgona - szólóművek és orgonás kamarazene csendül fel a Kálvin téri református templomban 2023. május 27.-én, szombaton, 14:00 órától. 

Orgonamaraton+

Kezdési időpont:

Orgonista:

Kamarapartner:

Műsor:

14:00

Teleki Miklós

Draskóczy Eszter – hegedű*

Johann Sebastian Bach: a-moll fantázia és fúga, BWV 561
 

J. S. Bach: e-moll szonáta hegedűre és orgonára, BWV 1023*
 

Wolfgang Amadeus Mozart: f-moll fantázia, K. 608

14:30

Pálúr János

Anthoni van Noordt: 24. zsoltár 

 

J. S. Bach: C-dúr prelúdium és fúga, BWV547

 

Pálúr János: Improvizált francia barokk szvit a 24. zsoltár dallamára

15:00

Balogh Lázár

Kiss Katalin – oboa*

J. S. Bach: G-dúr prelúdium és fúga a Das Wohltemperierte Klavier II. kötetéből, BWV 884

 

Antonio Vivaldi: c-moll szonáta, RV 53*

 

J. S. Bach: G-dúr prelúdium és fúga, BWV 541

 

15:30

Monostori Ferenc

Zubor Imre – trombita*

Dietrich Buxtehude: Magnificat primi toni, BuxWV 203

 

Domenico Cimarosa: F-dúr concerto – I. és II. tétel*

 

Robert Schumann: C-dúr kánon-etűd, op. 56, No. 1

 

R. Schumann: Fúga a B-A-C-H témájára, op. 60, No. 1

 

Georg Friedrich Händel: Gloria in excelsis Deo*

 

16:00

Alföldy-Boruss Csilla

Alföldy-Boruss Eszter – fuvola*

D. Buxtehude: d-moll Passacaglia, BuxWV 161

 

Georg Philipp Telemann:

c-moll metodikus szonáta*

 

Johann Gottfried Walther: Concerto del signor Meck

 

16:30

Jakab Hedvig

Johann Kuhnau: Jákób házassága (3. Bibliai szonáta)

17:00

Vadász Attila

Albert Emese – fuvola*

J. S. Bach: d-moll prelúdium és fúga, BWV 539

 

J. S. Bach: Esz-dúr triószonáta, II. és III. tétel, BWV 525*

 

J. S. Bach: c-moll passacaglia, BWV 582

17:30

Szabó Balázs

Franz Schubert: f-moll Impromptu, D. 935, No. 4

 

Justin Heinrich Knecht (1752–1817): fisz-moll capriccio

 

Christian Finck (1831-1911): 1. Szonáta, op. 1 („Szép fényes hajnalcsillag”)

18:00

Méhes Balázs

Hegyi Barnabás – ének

Matthias Weckmann (1616–1674):

Praeambulum primi toni a 5

 

Alessandro Grandi (1585–1630):

Cantabo Domino*

 

Antonio Valente (1520–1580):

Tenore del passo e mezo con sei mutanze

 

Heinrich Schütz (1585–1672):

Ich danke dem Herrn von ganzem Herzen*

 

Sebastian Aguiléra de Herédia (1561–1627):

Obra de 8º tono alto – Ensalada 6

 

Henry Purcell (1659–1695):

An evening Hymn*

 

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész, a Zeneakadémián orgona, majd a Szegedi Egyetemen zongora szakon szerzett diplomát. Sikeres koncerteket adott Európa-szerte és az USA-ban. Kilenc szóló CD-je és egy DVD-je jelent meg. 2014-ben elindította a Majestic Sounds című hangverseny-sorozatot, amelynek művészeti vezetője.

 

Draskóczy Eszter a Zeneakadémián hegedű szakon szerzett diplomát, ahol egyházzenei tanulmányokat is folytatott. Tagja az Orfeo zenekarnak, és több régizene együttesnek. Tanított a Debreceni Zeneművészeti Szakközépiskolában, az Enyingi református zeneiskolában, jelenleg  a Fischer Annie Zeneiskola tanára.

 

Pálúr János Liszt-díjas, Párizsi Előadói Nagydíjat nyert orgonaművész, diplomáit Budapesten és Párizsban szerezte Olivier Latry osztályában. A Zeneakadémia orgonatanára és a Városligeti fasori református templom orgonistája, aki művészeti eredményeit több, mint 600 YouTube felvételével teszi valóságos közkinccsé.

 

Balogh Lázár orgonaművész, karmester, a Zeneakadémián doktorált 2020-ban. Csaknem 20 éve

vezeti a XVII. kerületben működő Concerto Filharmónia Zenekart. A XVII. kerületi Bartók Béla AMI (Alapfokú Művészetoktatási Intézmény) igazgatója, a Nagyvárad téri református templom orgonistája és kórusvezetője.

 

Kiss Katalin a MÁV Szimfonikus Zenekar oboaművésze és a Fasori Református Gyülekezet tagja. Lelkes kerékpározó, szeret túrázni, szívügye a környezetvédelem, hogy a teremtett világot az ember valóban  „...művelje és őrizze”.

 

Monostori Ferenc orgonaművész-tanár, egyházzenész. A Dunamelléki Református Egyházkerület egyházzenei referense, a Kántorképző tanfolyam vezetője. Jelenleg  Budapest 17. kerületi Bartók Béla AMI orgonatanára és korrepetitora.                                                     

 

Zubor Imre trombitaművész, tanár, a Pénzügyőr zenekar I. trombitása és a solymári művészeti iskola vezetője.

 

Alföldy-Boruss Csilla orgona és csembalóművész, Európa országaiban, valamint Izlandon, Izraelben, Kanadában és az USA-ban koncertezett. 5 szóló CD lemeze jelent meg. Jelenleg a budapesti Szent István Király Konzervatórium csembalótanára, valamint a Budapest Kelenföldi Református templom orgonista-karnagya.

 

Alföldy-Boruss Eszter fuvolaművész a bécsi Wagner Konzervatórium fuvolaprofesszora, valamint a grazi Zeneművészeti Főiskola vendégprofesszora. Szólistaként számtalan koncertet adott Európa országain kívül Angliában, Izraelben, Kanadában és az USA-ban.

 

Jakab Hedvig zongoratanári és orgonaművészi diplomáit Debrecenben szerezte, ahol tanárai Helyes Erzsébet és Karasszon Dezső voltak. Nevéhez fűződik a debreceni zeneiskolai, majd szakközépiskolai orgonaoktatás beindítása. Jelenleg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának oktatója.

 

Vadász Attila orgonaművész, diplomáit a Debreceni Egyetemen és az Amszterdami Konzervatóriumban szerezte. Több nemzetközi orgonaverseny díjazottja, a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium orgonatanára.

 

Albert Emese a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban Kovács Katalin növendékeként végzett. Több rangos hazai és külföldi versenyen vett részt, 2019-ben, az Elek Tihamér XI. Országos Fuvolaversenyen I., 2021-ben a Holland Nemzetközi Fuvolaversenyen pedig 2. helyezést ért el. Jelenleg Alföldy-Boruss Eszter vezetésével készül felvételijére.

 

Szabó Balázs Junior Prima és Múzsa díjas orgonaművész, egyházzenész, orgonaszakértő, zenetudós. Diplomáit a Zeneakadémián, Würzburgban és Rómában szerezte, az utrechti egyetemen PhD fokozatot szerzett, 2022-ben habilitált. A Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium orgonatanára. Változatos nemzetközi előadói, oktatói és tudományos karrierjét számos CD felvétel és publikáció dokumentálja.

 

Méhes Balázs orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának tanszékvezető főiskolai tanára, dékánhelyettese, a Tiszakécskei Református Egyházközség kántora. Tanulmányait Budapesten és Herfordban végezte (orgona, egyházzene). 2010-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett doktori fokozatot (DLA).

 

Hegyi Barnabás kontratenor énekes és karmester, a Budavári Mátyás-templom kinevezett karnagya. Sokrétű hazai zenei tanulmányai után Hágában tanult régizene-ének szakon. A világ régizenét játszó együtteseinek visszatérő, kedvelt vendégművésze. Mintegy három tucat lemezfelvételen hallható, melyek közül több is rangos elismeréseket kapott.