Legfontosabb időpontok 2023-ban

Még ma írja fel a naptárba: 10 olyan rendezvény jövő évre, ahol biztosan nem fog unatkozni! Tartalmas programok, áldott közösség vár mindenkire 2023-ban is.

Legfontosabb időpontok 2023-ban

Szólj be a papnak – 2023. február 6., Budapest

 

"Eleged van a papolásból? Érdekel, de sosem értetted, amit állandóan felhoznak (jó/rossz, bűn, megváltás stb.)? Vagy csak beszélgetnél egy jót egy sör mellett?"  (Szólj be a papnak Facebbok-oldala) Gyere el hozzánk, hiszen februártól minden hónap első hétfőjén találkozhatunk a fővárosban. Részletek: a Szólj be a papnak Facebook-oldalán.

 

BORUM – 2023. március 3-5., Csúza (Horvátország)

A Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fóruma 2013-ban indult útjára. A program kiemelt eleme a borverseny, mely egyszerre lehetőség és kihívás is. Ide mindenki a legjobb borokkal készül, hiszen a nyertes ital méltán viselheti majd egy évig a “Magyarországi Református Egyház bora” címet, míg a kistermelők a „Református Közéleti és Kulturális Alapítvány bora” jelzőért versenyezhetnek. Az évről-évre más településen megtartott BORUM idén Horvátországba látogat el, ahol a drávaszögi Csúza (Suza) lesz a központi helyszín.

 

Zenés beszélgetések Karasszon Eszterrel – első alkalom: 2023. tavasza; Budapest

 

 „Sokszor azt tapasztalom a színpadon, hogy a hallgatóság és mi, előadók nagyon távol vagyunk egymástól – fizikailag és lelkileg is. Az emberek feszengenek, kényelmetlenül érzik magukat: nem biztosak abban, mi a megfelelő öltözet, nem ismerik az elhangzó darabokat és a hangszereket, vagy éppen köhinteni sem mernek. Ezeken szeretnék változtatni a beszélgetések segítségével, az a célom, hogy aki ellátogat rájuk, jó érzéssel és feltöltődve távozzon. A legfontosabb, hogy ezek az alkalmak nem koncertek, hanem valódi beszélgetések, ahol együtt vagyunk, bemutatjuk a hangszereket és a műveket, melyekkel kapcsolatban bárki felteheti a kérdéseit.” (Reformatus.hu, részlet a Karasszon Eszterrel készült interjúból.)

Karasszon Eszter csellóművész 2018. februárja óta töretlen lelkesedéssel hívja és várja a zeneművészet iránt érdeklődőket. Az alkalmakon bárki részt vehet; célunk, hogy minél többen ismerhessék meg kötetlenül hazánk legjobb komolyzenei előadóit és az általuk teremtett inspiráló légkört.

 

Csillagpont - 2023. július 24-29., Zánka

 

„Öt nap, százötven program, három főelőadás. Lelki elmélyülés, dicsőítés, tánc, és öröm, mindez alkohol nélkül, mégis teljes felszabadulással. Találkozás a szerető Istennel és kétezer-ötszáz nyitott, szeretetre méltó emberrel, akik az ötödik nap végére testvérekké váltak – ez a tizedik Csillagpont, a szabadság fesztiválja.” (reformatus.hu)

Idén Debrecent hátrahagyva az ország nyugati részébe, a Balaton melletti Zánkára invitálják a szervezők a református, keresztyén fiatalokat. Nyár, meleg, Balaton, szuper társaság – mi kell még? Gyere, várunk mi is!

 

Református Zenei Fesztivál – 2023. május 26-28., Budapest

 

„A református egyháznak olyan hatalmas kultúrája és fontos társadalmi szerepe van, amit érdemes megmutatni" – foglalta össze a fesztivál lényegét korábban Böszörményi Gergely, az esemény ötletgazdája. A nagy múltra visszatekintő rendezvény célja a páratlanul gazdag református zenei hagyomány bemutatása mellett az igényes komoly-és könnyűzene iránt érdeklődő nagyközönség szórakoztatása. A 2023-ban tizennyolcadik alkalommal megrendezendő programsorozat helyszínei a belváros népszerű egyházi és világi találkozópontjai, a Kálvin téri templom, a Ráday utca és a Bakáts tér. A fáklyás, énekes felvonuláson és fúvószenés vonuláson minden évben több száz ember vesz részt. A rendezvény csúcsa a Művészetek Palotájában tartandó kórustalálkozó és gálakoncert, amely egyben a hazai református zeneművészet egyik legfontosabb seregszemléje.

 

Reformátusok Szárszói Konferenciája – 2023. augusztus 10-13., Balatonszárszó

 

A Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány 2016-ban indította újra ezt a nagy múlttal rendelkező programot. Szárszó régről hozott öröksége a református értelmiség párbeszéde, amely nem pusztán elemzője, de alakítója is egyházunknak és a hazai közéletnek. Idén ismét fontos témát boncolgatunk: a lelkipásztori hivatás évéhez kapcsolódóan beszélünk majd az egyházi szolgálatról, az utánpótlás szerepéről és a népszámlálási adatokról is.

A tavaly nagy sikert aratott formát idén is megtartjuk: az előadások után kiscsoportos közösségben lehet majd beszélgetni a témáról, valamint délelőttönként szintén csoportos bibliakörök várják majd a részt vevőket.  Bár a nyár vége még messze van: kedvcsinálóként addig is szeretnénk jelezni, hogy az elmúlt évek előadásai a szarszo.reformatus.hu oldalon vagy az RKK Youtube-csatornáján bármikor visszanézhetőek.

 

Protestáns Hálaadó Istentisztelet – 2023. augusztus 19., Budapest

Az államalapítás ünnepén mi, keresztyének is hálád adunk Istennek, hogy megőrizte és fenntartotta nemzetünket.

 

Református Művészeti Intézmények találkozója – 2023. október 6-8., Budapest

 

2022-ben tíz hazai és határontúli magyar iskola bevonásával megszerveztük a Református Művészeti Iskolák I. Találkozóját. A gyermekek és felkészítő tanáraik számára szervezett gazdag program célja az volt, hogy a földrajzilag egymástól távol eső intézmények megismerhessék egymás művészeti tevékenységét, a gyermekek közösen zenélhessenek, tanulhassank egymástól, a pedagógusok megoszthassák egymással tapasztalataikat. A teljes hétvégén átívelő találkozó legfontosabb alkalma a gyermekek koncertje volt, amelyre nyitott alkalomként várta az érdeklődő közönséget is.

 

Református Ízek – 2023. ősz

 

A Református Gasztrokulturális Programok kiemelt célja, hogy összekösse a Kárpát-medencében élő református élelmiszertermelőket és a minőségi élelmiszerre vágyó vásárlókat – megismertetve őket egymással, az eseménynek helyet adó régióval és az ottani gyülekezetekkel. Szeretnénk, ha a termelők között szakmai és baráti közösség épülne, melyet közös programokkal is támogatunk.

 

Hálaadó istentisztelet – 2022. ősze

 

Ősz végén azért gyűlünk össze, hogy egy úrvacsorás istentisztelettel adjunk hálát az adott év terményeiért, élelmiszereiért. Hiszen, amit elérünk, az egyszerre Isten ajándéka és az ember munkájának gyümölcse. A program szervezője az Agrárminisztérium, a Magyarországi Református Egyház és az RKK.

 

 

Fotó: Kapás Csilla, reformatus.hu