Hello 2019!

Tartalmas esztendő volt, számtalan eseménnyel és sok-sok imával, hálával, nevetéssel. Erre emlékezünk most.

Hello 2019!

Reformátusok Szárszói Konferenciája – 2019. augusztus 22-25., Balatonszárszó

A Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány 2016-ban indította újra ezt a nagy múlttal rendelkező programot. Szárszó régről hozott öröksége a református értelmiség párbeszéde, amely nem pusztán elemzője, de alakítója is a hazai közéletnek. Idén a keresztyéndemokrácia témakörét jártuk körbe, mintegy 40 előadóval és 400 részt vevővel. A reformatus.hu tudósításait itt lehet elolvasni, míg az előadásokat itt tudja visszanézni.

 

 

Csillagpont – 2019. július 23-27., Debrecen

A Csillagpont olyan ifjúsági találkozó, mely alkalmanként több ezer résztvevőt vonz. Célja, hogy a fiatalokat közelebb segítse Istenhez, valamint kapu legyen a gyülekezetek felé is. 2019-ben alapítványunk is részt vett a szervezésben: csellóval, énekmondással és jazz-zel készültünk, valamint a fiatalok lehetőségeiről és haza szolgálatáról is hallgathattak beszélgetéseket az érdeklődők. Bár munkánk másik része nem zajlott ilyen nyilvánosság mellett, azért büszkék vagyunk arra is, hogy idén mi készítettük a drónos felvételeket.

A Református Gasztrokulturális Programok

A programsorozat kiemelt célja, hogy összekösse a Kárpát-medencében élő református élelmiszertermelőket, szakmai és baráti közösséget építve ki köztük, megismertetve őket egymással, az eseménynek helyet adó régióval és az ottani gyülekezetekkel. A Református Gasztrokulturális Programokhoz jelenleg három nagyobb esemény tartozik, melyet évről-évről megrendezünk.

 

— BORUM – 2019. március 1-3., Cserépfalu

A Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fóruma 2013-ban indult útjára. A BORUM programjainak kiemelt eleme az általunk szervezett borverseny, mely egyszerre lehetőség és kihívás is. Ide mindenki a legjobb borokkal készül, hiszen a nyertes ital méltán viselheti a “Magyarországi Református Egyház bora” címet. Idén az erdélyi Vass Attila 2018-as Pinot Gris fehérbora és a szekszárdi Mészáros Pál 2016-os Ohmerops Cuvée vörösbora lett a győztes. A képgalériát itt, a tudósítást pedig itt tudják megtekinteni.

— Református ízek találkozója – 2019. október 4-6., Hajdúnánás

A Református ízek találkozóját 2018-ban rendeztük meg először, a horvátországi Kopácson. A tavalyi program középpontjában a fűszerpaprika múltja, jelene és a rá épülő ételek álltak, míg idén az ökológiai gazdálkodás volt a téma. A reformatus.hu tudósítását a linkre kattintva érik el.

 

— Hálaadó istentisztelet – 2019. október 27., Dunaszentgyörgy

Október végén gyűltünk össze Dunaszentgyörgyön, hogy egy úrvacsorás istentisztelet alkalmával adjunk hálát az Úr Istennek az idei terményekért. A teljes istentisztelet visszanézhető itt.

 

Egységnap – 2019. május 18., Debrecen

Tíz éve annak, hogy 2009. május 22-én újra egyesült a Magyar Református Egyház. A Kárpát-medencei reformátusok egynapos fesztivállal ünnepelték meg az évfordulót az egység kimondásának egykori helyszínén. A szervezésben alapítványunk is részt vett.

 

 

Eltökélt szívű nők, Budapest, Fasori Református Templom 

Azért gyűlnek össze hónapról-hónapra az „eltökélt szívű nők”, hogy őszintén beszélgessenek hitről, családról és a női sorsról. Az eseményen először egy előadást hallgathatnak meg a résztvevők, a rendezvényt pedig kötetlen beszélgetés zárja. A felvételek itt tekinthetőek meg: Eltökélt szívű nők Facebook-oldala.

 

Zenés beszélgetések Karasszon Eszterrel

 

 „Sokszor azt tapasztalom a színpadon, hogy a hallgatóság és mi, előadók nagyon távol vagyunk egymástól – fizikailag és lelkileg is. Az emberek feszengenek, kényelmetlenül érzik magukat: nem biztosak abban, mi a megfelelő öltözet, nem ismerik az elhangzó darabokat és a hangszereket, vagy éppen köhinteni sem mernek. Ezeken szeretnék változtatni a beszélgetések segítségével, az a célom, hogy aki ellátogat rájuk, jó érzéssel és feltöltődve távozzon. A legfontosabb, hogy ezek az alkalmak nem koncertek, hanem valódi beszélgetések, ahol együtt vagyunk, bemutatjuk a hangszereket és a műveket, melyekkel kapcsolatban bárki felteheti a kérdéseit.” (Részlet a Karasszon Eszterrel készült interjúból.) Az eseményen készült képeket az RKK weboldalán vagy Facebook-oldalán is meg lehet tekinteni.

 

 

Fotó: Szarvas László, Kovách I. Bendegúz, Némedi-Varga Dávid